Hoe beleggen en waar doe je dat?

Wil je je spaargeld beleggen? Dan merk je weldra dat er verschillende mogelijkheden zijn. Niet alleen zijn er diverse vermogensbeheerders actief in de financiële dienstverlening. Van zelfstandige vermogensbeheerders en online brokers tot grootbanken. Daarnaast kun je kiezen uit de wijze waarop je je spaargeld belegt, namelijk: zelfstandig, samen beleggen tot volledig uitbesteden. Hieronder een overzicht van hoe je kunt beleggen en waar je zoal terecht kunt.

Hoe je geld beleggen?

Heb je besloten de stap te wagen en wil je gaan beleggen? Dan zijn er drie manieren om je geld te beleggen.

Zelfstandig beleggen

Dit betekent beleggen, zoals jij dat wilt. Op basis van je eigen strategie. Je stelt dus zelf je beleggingsportefeuille samen en beheert die geheel naar eigen inzicht en onder je eigen verantwoordelijkheid.

Samen beleggen

Samen beleggen betekent dat je uiteindelijk zelf beslist over je beleggingen en dus actief betrokken bent bij de manier waarop je je spaargeld belegt. Echter voor het nemen van de juiste beleggingsbeslissingen kun je een adviseur raadplegen die je bijstaat.

Laten beleggen

Wil je wel je spaartegoed beleggen? Maar heb je geen tijd, te weinig interesse of is je kennis niet up-to-date? Dan kun je ervoor kiezen je spaargeld te laten beleggen en dus uit te besteden aan een beleggingsadviseur.

Waar ga je je geld beleggen?

Als je plannen hebt je spaargeld te beleggen, is het natuurlijk prettig te weten waar je dat zoal kunt doen. Daarom hieronder een globaal overzicht van de verschillende financiële dienstverleners die actief zijn in de beleggingsmarkt.

Zelfstandige vermogensbeheerders

Dit zijn beheerders zonder directe banden met een bank of andere financiële instelling. In principe is hun advies objectief als het gaat om het kiezen van de beleggingsproducten. De vergoedingen die de zelfstandige beheerders ontvangen, komen van de financiële organisaties die zij je adviseren. Zoek je een 100% onafhankelijk adviseur of beheerder die transparant opereert? Kijk dan eens bij de Vereniging Echte Onafhankelijke Vermogensbeheerders (VEOV). Partijen die hierin participeren krijgen het ‘Keurmerk Onafhankelijk Beleggen’. Wil je een zelfstandige vermogensbeheerder in de arm nemen? Check dan zeker ook even wat het minimale instapbedrag is. Want, bij de ene partij kun je vanaf ongeveer € 1000 beleggen en de ander stelt de inleggrens op € 10.000 of meer.

Online vermogensbeheerders

Ook online zijn er legio vermogensbeheerders, ofwel brokers actief. Het aantrekkelijke van de online aanbieders is dat zij geen of een laag instapniveau kennen wat betreft het minimale bedrag dat je moet inleggen. Dat komt, omdat online beheerders collectief vermogensbeheer aanbieden en dat is stukken voordeliger. Immers, hierbij wordt het geld van meerdere mensen collectief belegd in bijvoorbeeld een tracker of beleggingsfonds. Gezamenlijk online beleggen vraagt vaak een gering kapitaal terwijl je toch als collectief toch voldoende spreiding over diverse beleggingscategorieën kunt bewerkstelligen. Voorbeelden van online brokers zijn onder andere: Alex, Binck, De Giro en Lynx.

Algemene banken

Ook de Nederlandse grootbanken bieden verschillende mogelijkheden tot beleggen. Het aanbod varieert van zelf beleggen, samen beleggen en laten beleggen. Welke optie aantrekkelijk is en bij je past hangt vaak af van diverse factoren: de hoogte van je spaargeld, je beleggingsdoel, je beleggingskennis en de tijd die je beschikbaar hebt om je te verdiepen in de materie. Wil je meer weten over beleggen via een van de grootbanken? Dan is het goed advies bij een van de banken in te winnen naar de mogelijkheden.

Conclusie

Kortom, overweg je je spaargeld te gaan beleggen? Omdat de rente op de reguliere spaarrekeningen tegenvalt? Dan zijn er verschillende mogelijkheden, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Echter, verdiep je terdege in de diverse opties voordat je daadwerkelijk de stap waagt. Want, beleggen brengt risico met zich mee. Gaat het mis, dan loop je de kans je spaargeld kwijt te zijn. Bij een spaarrekening loop je dat risico niet. Bepaal verder voor jezelf: waarom je wilt beleggen en met wel doel. Ga ook na welk risico je wilt en kunt lopen, gedurende welke periode je je spaargeld kunt missen en beleg zeker niet al je spaargeld.

Brokers vergelijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *