Beleggen voor beginners – tips om te starten

succesvol beleggen_beleggenvergelijken_com

Je wilt beginnen met beleggen maar je weet niet zo goed hoe. Je bent een beginner en zoekt naar handvaten om te starten. In dit artikel nuttige tips die beleggen voor beginners makkelijker maakt. Zo helpen we je op weg om te starten. Je wilt namelijk niet gelijk je geld verliezen dus je maakt een weloverwegen keuze hoe te starten.

Beleggen voor beginners begint bij een doel

Voordat je gaat beginnen met beleggen formuleer je eerst een helder doel en binnen welke termijn je dit wilt behalen. Bijvoorbeeld:

  • Ik beleg voor mijn oude dag zodat ik onbezorgd kan genieten en ik heb dit geld over 30 jaar nodig.
  • Ik beleg voor mijn kinderen zodat ze kunnen studeren en heb dit geld over 10 jaar nodig.

Hoe concreter jouw doel, hoe groter de kans dat je de juiste partij en beleggingsvorm kiest om in te beleggen.

Bepalen hoe je wilt beleggen

Wanneer je jouw doel helder hebt geformuleerd is het tijd om te kijken naar de juiste beleggingsvorm. Dit heeft natuurlijk invloed op de haalbaarheid van jouw doel. Je kunt zelf beleggen, beleggen met hulp van een adviseur via fondsbeleggen of het uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Om de juiste vorm te kiezen doe je de test welke type belegger je bent.

Als je wilt beginnen met zelf beleggen vind je hier goede tips om de beste broker te kiezen. Kies je voor advies en of beheer kijk dan naar vermogensbeheer.

Kies het beleggingsproduct dat bij jou past

Als je belegt is het belangrijk om dit te doen met producten die bij je passen. Bij je situatie, je gedrag en persoonlijke voorkeuren. Ben je bijvoorbeeld een actieve belegger kies dan voor execution only. Niet alle producten zijn geschikt voor de beginnende belegger. Opties, CFD’s en andere producten zijn risicovol en zo loop je het risico je inleg te verliezen. Bekijk in onderstaande tabel een toelichting op de verschillende type beleggers.

Tabel 1: Type beleggers
Type belegger Omschrijving Kenmerken
Zelf beleggen Beste keuze voor actieve belegger.
Je wilt zelf leren beleggen en rechtstreeks aandelen kopen van bedrijven die je interessant vind.
Zelf spreiding aanbrengen in aandelen, beleggen op wereldwijde beurzen. Vergelijk de beste brokers van Nederland op transactiekosten en ervaring.
Fondsbeleggen Beste keuze voor langetermijn beleggers.
Je handelt weinig en zoekt een oplossing om (periodiek) vermogen op te bouwen zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn.
Spreiding van risico in een fonds, beleggen in beleggingsfondsen, mixfondsen ofindexfondsen (trackers)
Laten beleggen Beste keuze bij weinig tijd Laat jouw geld beleggen door experts
Bron: beleggenvergelijken.com

Begin met een vergelijking van de aanbieders

Beginnen met beleggen lijkt een grote stap maar uiteindelijk valt het best mee. Je kunt al beleggen vanaf €50,- per maand wanneer je laat beleggen. Je kunt starten met zelf beleggen via een broker als je daar een beleggingsrekening opent. Of kies voor beleggingsfondsen. Via beleggenvergelijken.com vergelijk je eenvoudig brokers op kosten en voorwaarden. Zo helpen wij je bij het vinden van de juiste broker. Vraag een informatiepakket aan bij twee of meerdere aanbieders via onze site en maak daarna je definitieve keuze na het doornemen van de informatie.

Direct beginnen met beleggen voor beginners Top 10